Esteettömyydestä

7 km mittainen Paseo Maritimo tarjoaa upeaa kelattavaa

 

FUENGIROLAN ESTEETTÖMYYDESTÄ

 

Pyörätuolilla liikkuminen etenkin Los Bolichesin alueella on helppoa. Luiskat ovat suhteellisen hyvässä kunnossa ja Paseo Maritimon rantabulevardi on upeaa kelattavaa pyöräkaistoineen.

Liikkeisiin ja ravintoloihin on yleensä luiskat. Inva-WC:tä on sensijaan harvemmissa.

Paikallisbusseihin pääsee ainakin avustajan kanssa. Busseissa on sähköinen luiska takaovessa, mutta se on paikottain jyrkkä ellei pysäkillä ole korotusta.

Paikallisjunissa liikkuminen Malagaan on helppoa. Invavaunu on useimmiten junan keskivaiheilla. Hissit asemilla ovat paikoin melko alkeelliset kuten Fuengirolan päärautatieasemalla, mutta kuitenkin toimivat. Los Bolichesin asemalla on uusi moderni hissi.

Invataxeja saa yleensää melko helposti esim Radiotaxi Fuengirola. +34 952 471 000

Hotelleista melko esteettomiä ovat ainakin Ilunion ( ent. Confortel ), Florida Spa ja Las Palmeras. Kannattaa varmistaa suoraan hotellista, että saa varmasti vamman vaatiman esteettömyyden, esim nk wheel-in -suihkun.

K. Ellimäki 

 

 

VUOKRA-ASUNTOJEN ESTEETTÖMYYDESTÄ

 

Itse kaupunkitilan ja julkisten tilojen esteettömyys Espanjassa antaisi olettaa, että myös asuntorakentamisessa esteettomyys olisi huomioitu. Tämän on karkeasti kokenut vammainen, joka on Suomesta käsin vuokrannut asunnon luottaen siihen, että täkäläinen "pyörätuoli-kelpoisuus" tai varsinkaan "soveltuu myös liikuntaesteiselle" myös tarkoittaisi sitä.

Seuraavassa muutamia "sudenkuoppia", joita tulee huomioida asuntoa vuokrattaessa_

1." Ulkona on luiska" pitää varmasti paikkansa, mutta luiska voi olla pelkkä rappujen päälle asetettu jyrkkä vaneripala.Onneksi usein kuitenkin ihan hyväkin luiska.

2. Huomioi ja kysy ulko-ovesta. Ne ovat Espanjassa usein raskaat korkeat metalliovet, joita pyörätuolista on vaivalloista avata.-

3. "Talossa on hissi" pitää sekin paikkansa, valitettavasti vain hissit ovat vielä aika uusissakin kerrostaloissa niin ahtaita, ettei sinne kookkaammalla pyörätuolilla mahdu, sähkäristä puhumattakaan.

4.Kylpyhuoneen oven leveys. Valitettavasti ja jostain kumman syystä kylpyhuoneen ovi on täällä edelleen useiinmiten vaivaiset 60 - 70 cm, jolloin asunnon voi pyörätuolia käyttävä melkein unohtaa ( ellei ole valmis neuvottelemaan vuokranantajan kanssa remontista).

5. Mikäli kuitenkin mahtuu kylpyhuoneeseen kulkemaan, voi odottaa seuraava yllätys:olen nähnyt "soveltuu liikuntaesteiselle" huoneistoja joissa ylätys, yllätys on  kylpyamme eikä kaiken lisäksi lattiakaivoa.

"Suihku" Espanjassa tarkoittaa useinmiten suihkukaappia, johon suihkupyötätuolilla menon voi unohtaa. Lattiatason suihkut (wheel.in) ovat valitettavasti espanjalaisessa asunnossa todella harvinaisuus.

6.Tärkeä asia asuntoa valitessa on myös ilmansuunta, joka ihanteellisesti etelä-länsi-suunta. Ilmalämpöpumppu on melkein välttämättömyys,samoin kaksinkerrtaiset lasit. Talvet saattavat yllättää suomalaisen "shortsi"turistin.

Älä siis luota kuviin ja jos et itse pääse asuntoa katsomaan, pyydä jotain pyörätuolikollegaa katsastamaan asunto. On valitettavasti niin, että juuri muiden arviointeihin ei voi luottaa.

Tässä joitakin huomioita. Listaa täydennetään tarvittaessa

K.Ellimäki.